Sypaný dort

přísady

Na těsto:

  • 300 g Korunního cukru na pečení
  • 7 vajec
  • Kůra  z citronu
  • Šťáva z čerstvého citronu
  • 200 ml oleje
  • 200 ml vody
  • 450 g mouky
  • 1 balení jedlé sody
  • 70 g ozdob nebo jedlé konfety (např. Pickerd - třpytivé konfety)

Smetanový krém:

  • 150 g měkkého másla
  • 290 g Korunní cukr pudrový
  • 500 g smetanového sýra (nesolený)
  • 10-20 ml šlehačky

Pro konfetový obal:

  • cca 150 g konfet, sypání, barevné sypání (např. Sprinkletti Rainbow)

příprava

Předehřejte troubu na 170 ° C na horký vzduch. Plech vyložte papírem na pečení  a umístěte 2 kroužky na dort, každý o průměru 20 cm. Formy obalte alobalem tak, aby těsto zůstalo ve formách.

Na těsto vymačkejte citron a nastrouhejte citronovou kůru.  Míchejte vejce a cukr na pečení do pěny. Pomalu přimíchávejte olej, vodu, citronovou šťávu a citronovou kůru. Mouku a prášek do pečiva smíchejte v misce a přidejte do těsta. Míchejte rychle. Přidejte konfety a už jen krátce zamíchejte.

Nalijte polovinu těsta do prstenů na dort a pečte asi 35-40 minut (proveďte zkoušku špejlí). Nechte vychladnout ve formě. Pomocí nože uvolněte dort z forem.

Na krém nechte máslo změknout v troubě (ale ne zcela rozpustit!). Šlehejte měkké máslo asi 1 minutu, přidejte moučkový cukr po lžících. Nakonec zamíchejte smetanový sýr lžičkou, dokud se nevytvoří krémově načechraná hmota. Podle potřeby přimíchejte cca.  10-20 ml šlehačky.

Ozdobte dort

Studení korpusy rozřízněte na polovinu. Položte první část na otočný talíř nebo na talíř. Nahoře rozprostřete asi 3-5 polévkových lžic smetanového sýrového krému, dejte druhou část a znovu potřete smetanovým sýrem. Opakujte kroky, dokud se nespojí všechny korpusy. Nakonec rozetřete krém na vrch dortu a na okrajích dortu. Nejlepší je k tomu použít kartu na těsta nebo špachtli.

Umístěte pod dort čistou kuchyňskou utěrku (abyste mohli znovu použít padlé zdobení) a dort ozdobte sypáním, např. dort zcela zakryjte sypáním nebo jen posypte troškou zdobení a dort nebo na stranu. Nechte vychladnout!

Tip:

Ideální recept na další karnevalovou párty!

další recepty