Tartaletky Černý les

přísady

suroviny na cca. 6-8

kousků na těsto:

  • 240 g pšeničné mouky
  • 160 g studeného másla (nakrájeného na kousky)
  • 80 g Korunní cukr hnědý
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce kakaa
  • Špetka soli
  • 2 lžíce studeného mléka

na náplň

  • 250 ml šlehačkové smetany
  • 1 balíček zahušťovadla
  • 75 g mascarpone
  • 60 g Korunní cukr moučka
  • 100 g třešňových kompot (hmotnost náplně)
  • 5-6 lžic třešňového džemu
  • 20 ml rumu
  • 50 g čokoládové polevy na ozdobu nebo čokoládové lupínky na posypání

příprava

Příprava těsta

Nejprve dejte všechny suroviny na těsto do mixovací nádoby a rychle vypracujte hladké těsto pomocí míchací lopatky kuchyňského robota, háku na těsto ručního mixéru nebo rukama.

Poté z těsta na pomoučené pracovní ploše rukama vytvarujte kouli, přitlačte ji do plochého tvaru, přikryjte a nechte v lednici odpočinout alespoň 45 minut.

Troubu předehřejte na 200 °C, horní/spodní pečení.

Poté válečkem na pomoučené pracovní ploše vyválejte křehké těsto na tloušťku přibližně 3-5 mm a následně ho vtlačte do formy na tartaletky, ideálně do formy s vyvýšenými stranami. Formy není třeba vymazávat, protože listové těsto obsahuje hodně másla a po upečení je lze snadno vyjmout.

Plátky těsta několikrát propíchejte vidličkou a pečte v předehřáté troubě přibližně 10-12 minut.

Poté snižte teplotu trouby na 180 °C a pečte tartaletky dalších 5 minut. Pokud se okraj těsta prohne dovnitř, můžete ho ještě horké jemně zatlačit zpět pomocí malé skleničky.

Těsto nechte úplně ochladnout.

Příprava náplně

Šlehačkovou smetanu spolu se zahušťovadlem vyšlehejte do tuha a odstavte na několik minut.

Mascarpone míchejte s cukrem na nejnižší stupeň do vytvoření krémové konzistence.

Poté vmíchejte směs mascarpone a cukru do šlehačké smetany ručně.

Poslední kroky výroby Tartaletek Černý les

Třešně sceďte a překrojte napůl.

Třešňového džem smíchejte s rumem a natřete na vychladlé pláty křehkého těsta.

Poté rovnoměrně rozprostřete rozpůlené třešně na plátech těsta a nakonec je namažte krémem z mascarpone.

Tartaletky Černý les ozdobte čerstvými třešněmi a přidejte trochu čokoládové polevy nebo čokoládových hoblin. Následně nechte alespoň 1-2 hodiny v lednici.

Tip: Místo malých tartaletek můžete upéct i velký dort černý les.

další recepty