Tvarohovo-mascarponový dort

přísady

Forma na dort, průměr 18 cm

  • 5 vajec
  • 180 g Korunního cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 175 g mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 80 ml sirupu z bezového květu

Na tvarohovo-mascarponovou náplň

  • 4 pláty želatiny
  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 100 g Korunního cukru krupice
  • 2 lžíce citronové šťávy
     
  • Sušený květ černého bezu a okvětní lístky růží na ozdobu
  • Máslo na pomazání
  • Strouhanky

příprava

Troubu předehřejte na 180 °C, horní/spodní pečení. Vymažte dortovou formu máslem a vysypte strouhankou.

Na piškotové těsto vyšlehejte vejce, poté postupně přidejte cukr a vanilkový cukr, dokud není směs světle žlutá, nadýchaná a nezdvojnásobí svůj objem.

Mouku prosejte s práškem do pečiva a opatrně vmíchejte do vaječné směsi se špetkou soli.

Nalijte do vymazané a strouhankou vysypané dortové formy a pečte približne 40 minut do světle hněda. Zkontrolujte jehlovým testem.

Mezitím vložte plátky želatiny do studené vody.

Nízkotučný tvaroh smíchejte s mascarpone a cukrem.

Plátky želatiny vymačkejte a rozpusťte v hrnci při velmi nízké teplotě. Vmíchejte do toho 3 lžíce tvarohovo-mascarponové směsi. Sundejte z plotny a želatinovou směs přidejte do zbývající tvarohovo-mascarpone směsi. Nakonec dochuťte citronovou šťávou. Přikryjte a dejte na 2 hodiny do lednice.

Rozpůlte vychladlý piškot a potřete sirupem z bezových květů.

Tvarohovo-mascarpone krém vyndejte z lednice a naplňte jím dort, poté potřete zbylým krémem i vršek. Nechte v chladničce, dokud nebudete připraveni k použití.

Ozdobte sušenými květy.

další recepty