Vaflové školní kornouty

přísady

Vafle

  • 1 bio citron
  • 75 g změklého másla
  • 50 g Korunní cukr krupice
  • 2 vejce
  • 150 g polohrubé pšeničné mouky
  • 1 kávová lžička prášku do pečiva
  • 150 ml podmáslí

Poleva

  • 1 bílek
  • 200 g Korunní cukr moučka
  • 1 kávová lžička citronové šťávy (případně ještě další 1-2 lžičky)
  • potravinové barvivo

zdobení

  • sladký posyp

příprava

Na máslové vafle nejprve nastrouháme citronovou kůru kterou vyšleháme s máslem a cukrem. Přidáme vajíčka s moukou a práškem do pečiva a vše dobře promícháme. Pokračujeme v míchání těsta a postupně přiléváme podmáslí. Těsto by mělo mít tekutou konzistenci, pokud by bylo příliš husté, přidáme ještě trochu podmáslí.

Jednotlivé porce těsta naléváme na horký vymaštěný vaflovač. Jednu po druhé upečeme všechny vafle, necháme je vychladnout a rozřízneme nožem a vytvarujeme z nich školní kornouty.

Na polevu vložíme do mísy bílky a šleháme. Postupně pomalu přidáváme moučkový cukr, citronovou šťávu a potravinářské barvivo. Šleháme asi 10 minut. Hmota by měla být tekutá a z metlic šlehače jen pomalu stékat. Pokud by byla moc hustá, přidáme pár kapek citronové šťávy.

Vaflové školní kornouty zdobíme polevou a podle potřeby posypeme sladkým zdobením.

Foto: © UM Panmedia

další recepty