Vánoční dort Korunní cukr

přísady

o pružinovou formu ⌀ 22 cm

o pružinovou formu ⌀ 22 cm

Pro korpus na dort (Pozor, jsou vyžadovány 2)

  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 1/2 kelímku neutrálního oleje
  • 1 kelímek Korunní cukru krupice
  • 1 kelímek kakaového prášku
  • 1 kelímek strouhaných mandlí
  • 1 kelímek hladké mouky
  • 1/2 balení prášek do pečiva
  • 1/2 lžičky perníkového koření

Pro krém z bílé čokolády:

  • 120 g bílé čokoládové polevy
  • 80 g šlehačky
  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 20 g Korunní cukr moučka

 

Navíc:

  • 350 g Kompot / Džem z divokých brusinek

Pro dekoraci:

 

příprava

na perníkové chaloupky a dekorace:

Na perníkové chaloupky si připravte perníkové těsto a nechte ho odpočinout.

Předehřejte troubu -  horní/spodní pečení na  teplotu 180 °C.

Těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na tloušťku cca. 5 mm. Vykrajujte domečky různých velikostí a pečte cca. 12-14 min.

Na cukrovou polevu smíchejte moučkový cukr a vodu, měla by vzniknout poměrně pevná hmota. V případě potřeby přidejte ještě trochu cukru. Nalijte do jednorázového zdobicího sáčku, odřízněte špičku a vychladlé perníkové chaloupky ozdobte podle potřeby. Nechte uschnout.

Na ozdobu položte krystalový cukr na list pečicího papíru. Brusinky omyjte, trochu sceďte a položte na cukr. Vše promíchejte, aby cukr dobře držel. Nechte zaschnout (asi půl dne).

Pro vrstvy dortů:

U hrnkového dortu je mírou ingrediencí prázdný kelímek na zakysanou smetanu.

Předehřejte troubu  horní/spodní pečení na teplotu 180 °C.

V míse metličkou smíchejte zakysanou smetanu, vejce, olej a cukr, dokud se dobře nespojí.

V samostatné míse smíchejte kakaový prášek, mandle, mouku, prášek do pečiva a perníkové koření a krátce promíchejte s tekutou směsí.

Těsto nalijte do formy a pečte asi 40-45 minut.

Připravíme si druhý korpus  obě vrstvy necháme dobře vychladnout. V případě potřeby vyrovnejte a jednou uprostřed vodorovně rozřízněte.

Na čokoládový krém rozpusťte bílou čokoládu a šlehačku v hrnci na středním ohni. Nechte mírně vychladnout. Tvaroh, mascarpone a moučkový cukr promíchejte do hladka a vmíchejte bílou čokoládu.

Dekorace:

Upečený korpus  položte na velký talíř a potřete polovinou brusinkového kompotu.

Navrch položte další korpus a navrch rozetřete polovinu čokoládového krému. Střídavě potřeme čokoládovým krémem a brusinkovým kompotem.

Navrch položte poslední korpus dortu a doprostřed dortu rozetřete čokoládový krém.

Hotové ozdobené a suché perníkové chaloupky na zadní straně potřete zbývající polevou a připevněte je kolem dokola k okraji dortu.

Na koláč rozetřete pocukrované brusinky. Chladit.

 

Poznámka: Dortové těsto je trochu drobivé, ale  korpusy jsou velmi šťavnaté.

 

 

další recepty