Vánoční koule na špejli

přísady

Na těsto

  • 250 g tmavé čokolády
  • 6 vajec
  • 250 g másla
  • 250 g Korunního cukru hnědého
  • 150 g pšeničná mouka hladká
  • 2 bílky
  • 250 g Korunního pudrového cukru

Dále

  • cca. 150 g smetanového sýra
  • 200 g bílé čokolády
  • malé cukrové perly
  • 30 dřevěných tyčinek
  • několik sklenic a cukr krystal

příprava

těsto: rozpusťte čokoládu ve vodní lázni. Oddělte žloutek a bílek. Bílky vyšlehejte do tuha. Vymíchejte krém z měkkého másla, hnědého cukru a žloutků.

Do směsi másla, cukru a žloutku vmíchejte tekutou teplou čokoládu. Střídavě přidávejte mouku a vyšlehané bílky.

Předehřejte troubu na 180 ° horní a spodní pečení. Směs vylejte na plech vyložený papírem na pečení a pečte asi 20 minut. Proveďte test pomocí špejle.

Nechte směs vychladnout a poté ji v misce rozdrobte na malé kousky.

Postupně po lžících přidávejte smetanový sýr (podle toho, kolik těsta zbývá) a dobře promíchejte rukama. Tvarujte malé kuličky, dejte je na talíř a zmrazte asi 30 minut. Mezitím rozpustíte bílou čokoládu a připravíte pár sklenic s krystalovým cukrem.

Ponořte vychlazené kuličky do horké polevy, točte s nimi v polevě a posypte cukrovými perlami. (Poznámka: pracujte rychle, protože čokoláda velmi rychle schne.)

Tip: Pokud chcete, můžete do hmoty zapracovat malé kousky marcipánu.

další recepty