Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Rozpusťte máslo hrnci a přidejte mléko. Směs másla a mléka zahřejte, má být vlažná (ne horká!). Do mísy vložte mouku, droždí, sůl a cukr na pečení. Přidejte směs mléka a másla a hněťte po dobu 5 minut hnětacími háčky potravinářského stroje (nebo mixéru), dokud se nevytvoří homogenní, hladké těsto. Těsto může být lepkavé, ale ne příliš mokré. Jinak přidejte mouku, dokud se nevytvoří pěkné těsto.
Nechte těsto kynout asi 1-1,5 h, např. v peci při 40 °, na parapetu (bez průvanu) nebo na sporáku. Když těsto nakynulo, posypte na něj asi 1/2 lžíce mouky (což usnadňuje jeho vyjmutí z mísy) a vložte těsto na pomoučenou pracovní plochu. Prohnětete ještě jednou, rozdělte je na dvě části a poté je tvarujte.
Kynutá pletýnka - rozdělte těsto na tři stejné kusy a vytvořte 3 prameny. Spojte 3 prameny nahoře a splétejte cop. Potřete rozšlehaným vajíčkem a posypeme cukrovými kroupami.
Velikonoční zajíčci: rozdělte těsto na kousky o hmotnosti 80 g a 15 g a vytvarujte koule cca. 15 kusů. Kousky o hmotnosti 80 g vyválejte válečky. Složte váleček do tvaru písmene U a konce přeložte přes sebe. Je vytvořena smyčka. Levý váleček znovu položte na pravý. (Konce jsou uši králíků)
Kuličku potřete rozšlehaným vejcem a posypte cukrovými. Umístěte ji do spodní mezery smyčky. Umístěte na plech a ihned vytvarujte i zbývající zajíčka.
Chcete-li dosáhnout pěkného lesku, potřete pletýnku a zajíčky rozšlehaným vajíčkem. Pokud se těsto nepotře, zůstane matné (viz foto). Ideální na Velikonoce!
Nechte pletýnku v troubě při teplotě 40 stupňů po dobu přibližně 3/4 hodiny, zajíčky pakr po dobu 20 minut. Pak zapněte troubu na 170 stupňů horký vzduch a pečte kynutou pletýnku asi 20-25 minut (v závislosti na troubě), zajíčky 15-20 minut. Pokud těsto příliš zhnědne, přikryjte ho alobalem.
Share or print this recipe