Závin s lískovými oříšky a fíky

přísady

na těsto na závin:

  • 140 g mouky
  • 80 ml vlažné vody
  • Špetka soli
  • 1 lžíce oleje plus trochu více na mazání

na oříškovo-fíkovou náplň

  • 250 g mletých lískových ořechů
  • 170 g mléka
  • 70 g Korunní cukr hnědý
  • ½ lžičky cejlonské skořice
  • 100 g fíků
  • Dále: 50 g rozpuštěného másla na těsto na závin
  • Dále: 1 vejce a trochu mléka na mazání

příprava

Příprava těsta na závin

Všechny suroviny na těsto dejte do mísy a hněťte hnětacím hákem kuchyňského robota nebo ručního mixéru približne 7-10 minut.

Poté těsto vyndejte z mísy a vytvarujte z něj kouli.

Misku opláchněte horkou vodou, přidejte trochu oleje, vložte do ní těsto, přikryjte a nechte približne 45 minut odpočívat. Mezitím si připravte oříškovo-fíkovou náplň.

Příprava oříškovo-fíkové náplně

Omyjte a očistěte fíky a poté je nakrájejte na malé kousky.

Poté dejte všechny suroviny na náplň do mixovací nádoby a dobře promíchejte.

Příprava oříško-fíkového závinu

Troubu předehřejte na 180 °C, horní/spodní pečení a vyložte plech na pečení pečicím papírem.

Těsto na závin položte na čistou, lehce pomoučenou kuchyňskou utěrku a vyválejte ho co nejtenčí.

Poté opatrně pěstmi vytáhněte těsto do tenkého obdélníku, až bude trochu vidět utěrka (dbávejte na to, abyste ji nepropíchli nehty nebo přílišným tahem).

Poté odřízněte silnější okraje a potřete rozpuštěným máslem.

Náplň rovnoměrně rozetřete na těsto a poté přiklopte pravou a levou stranu plátu těsta.

Plát oříškovo-fíkového těsta volně srolujte pomocí kuchyňské utěrky a položte na připravený plech na pečení.

Vejce rozšlehejte s mlékem a poté rozetřete na těsto.

Oříškovo-fíkový závitek pečte v předehřáté troubě na střední mřížce přibližně 50-60 minut dozlatova a křupava.

další recepty