Žloutkové věnečky

přísady

Na asi 40 věnečků

Těsto:

  • 375 ml vody nebo mléka
  • 220 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 5 vajec

Krém: 

  • ½ l plnotučného mléka nebo smetany
  • 6 žloutků
  • špetka vanilky
  • 4 lžičky Korunního cukru na pečení
  • 4 lžíce mouky
  • trocha rumu pro chuť

Dokončení:

  • Korunní cukr moučka v mlýnku nebo citronová poleva

příprava

Vodu (nebo mléko) povařte s máslem. Do vroucí tekutiny pomalu nasypte mouku se špetkou soli. Míchejte tak dlouho, až se hmota nechytá stěn hrnce. Nechte ji vychladnout a do zcela studené hmoty po jednom vešlehejte vejce.

Těsto dejte do sáčku s hvězdicovitou násadkou a na plech pokrytý pečicím papírem tvořte kroužky o průměru asi 5 cm. Pečte 15 až 20 minut při 180 °C bez otevírání trouby, až těsto zezlátne. Vychladlé věnečky opatrně rozkrojte.

V misce, postavené na hrnec s mírně vroucí vodou, dejte přísady na krém a šlehejte do tuha. Do studeného krému přidejte trochu rumu a slepte jím věnečky. Podávejte poprášené cukrem nebo polité polevou.

další recepty