Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Cukr nám osladí život, dodá rychlou energii, pomůže nám být krásnější a udržet si domácnost jako ze škatulky.
Řepný cukr obsahuje téměř výhradně přírodní sacharózu zbavenou nečistot, která se vyrábí z kvalitní cukrové řepy, nepřidávají se tedy do něj žádné jiné přísady. Sacharóza z řepného cukru slouží jako rychlý zdroj energie, který nás postaví na nohy a nakopne nás k dalšímu fyzickému výkonu. Podle odborníků na výživu si můžeme denně dokonce dopřát pár (4 – 6) lžiček cukru, kterými dochucujeme jídlo. V případě, že omezíme konzumaci slazených nápojů, cukrovinek a polotovarů se skrytým cukrem, a to včetně ovocných koncentrátů, slazených mléčných výrobků nebo omáček, ve kterých bychom cukr nehledali, můžeme si bez výčitek dopřát porci povzbuzujícího domácího moučníku i několikrát týdně.
Náš jídelníček se skládá hlavně z tuků, sacharidů a bílkovin, ze kterých přijímáme energii. Zázrak hubnutí pak spočívá v dodržování známé rovnice, která nám doporučuje snížit energetický příjem a zvýšit výdej. A všechny moc dobře víme, že shazování tukových polštářků je běh na dlouhou trať, která se se s přibývajícími roky zdá ještě obtížnější. Naštěstí pro nás, milovnice sladkého, vědci stále zkoumají, která z uvedených složek má největší vliv na ukládání tuku v těle a přináší nám povzbudivé výsledky. Největším nepřítelem, který se výrazně podepisuje na našem těle, je tučná strava. Stejným způsobem nám tloušťku tukových polštářků zvětšuje i kombinace potravin s vysokým podílem tuků a sacharidů v jednom jídle. Strava, která obsahuje převážně sacharidy je na tom dle zjištění lépe. Pokud si dopřejeme nějakou tu kvalitní sladkost hlavně dopoledne, upravíme si své stravovací návyky a zařadíme do programu trochu pohybu, výsledky se dostaví, aniž bychom se museli cukru vzdávat zcela.
Odborníci nám také pomáhají objasnit, proč si nedokážeme odepřít konzumaci sladkého. Podle nich už naši pra předkové zjistili, že jenom velmi těžce najdeme potravinu, která by zároveň obsahovala fruktózu a byla jedovatá. Evoluce, která koluje v našich genech, nám tedy dává jasnou informaci, že sladké jídlo je pro nás velmi pravděpodobně bezpečné, a navíc i velmi příjemné. Nezatracujme se tedy za to, že sladké zkrátka milujeme. Ve zdravých mezích, nebo příležitostně, ale s o to větším požitkem si jej klidně dopřejme.
Sladkou chuť milujeme už od miminka! Mateřské mléko je sladké, protože obsahuje vysoké množství sacharidů, které jsou skvělým a rychlým zdrojem energie. Po jeho konzumaci se navíc u miminek dostavuje blažený pocit, jež je důsledkem vyplavujících se endorfinů, které povzbuzují náladu a tlumí bolest . A přesně tento pocit radosti ze života se nám zopakuje vždycky, kdy si trošku zamlsáme sladké… a to i když jsme už dávno vyrostli.
Vláčné pečené buchty posypané moučkovým cukrem, koláče s hromadou ovoce ze zahrádky, knedlíky se švestkami posypané mákem, nebo palačinky s domácí marmeládou. Přesně tato jídla nám vždycky vykouzlila úsměv na rtech, ať už o prázdninách u naší milované babičky, nebo jako odměna od maminky. Proto v nás i po letech vůně těchto dobrot vyvolává pocit teplého domova a vzpomínky na bezstarostné dětství.
Cukr, není jenom bílou radostí v cukřence, kterou si osladíme čaj, nebo kávu a používáme ho k pečení skvělých dobrot. Seznamte se tedy s názvy jednoduchých cukrů, které také konzumujete denně. Jsou to fruktóza, tedy ovocný cukr, glukóza, alias hroznový cukr, sacharóza, tedy stolový cukr; maltóza – sladový cukr; laktóza – mléčný cukr; galaktóza, která je součástí mléčného cukru. Na těchto cukrech si pochutnáváme v ovoci, zelenině, mléčných výrobcích, medu melase a v javorovém sirupu. Nachází se i v kukuřici, z které se vyrábí kukuřičný sirup, nebo v cukrové řepě či třtině, které jsou přírodními surovinami k výrobě stolového cukru. Věděli jste, že pro naše zdraví je nevyhnutelným nevstřebatelným sacharidem také vláknina, které bychom měli sníst denně až 30 gramů?
Šikovné hospodyňky ví, že cukr je vynikajícím prostředkem, jak se zbavit skvrn od jídla nebo trávy na oblečení, dekorativních látkách, nebo kobercích. Na čerstvou skvrnu stačí nasypat krystalový cukr. Zaschlou skvrnu nejdřív namočte do teplé vody, a posypejte cukrem. Nechte působit několik hodin, a poté klasicky vyperte v pračce. Pořádně mastné ruce si zkuste nejdřív umýt v cukrové vodě, která je důkladně odmastí a je stačí opláchnout čistou vodou. Bílý sladký poklad vám také pomůže eliminovat pachy v nádobách, ve kterých skladujete kávu nebo koření. Cukr jenom nasypte do umytých nádob a nechte působit. Babičky věděly, že když přidají do zavřené nádoby s pečivem nebo koláčem několik kostek cukru, zůstanou tyto dobroty déle čerstvé.
Hlavně v létě pleti prospívá blahodárný peeling, a žhavým trendem je jeho domácí výroba z krupicového cukru. Krupicový nebo krystalový cukr smícháme s olivovým olejem, oblíbeným krémem, nebo rozmačkaným měkkým ovocem, můžeme přidat kapku esenciálního oleje a máme přírodní peeling. Jemně ho konečky prstů roztíráme po obličeji nebo celém těle. Po chvíli této božské péče sladkou směs jen smyjeme teplou vodou. Za vyzkoušení stojí také tajný tip vizážistek, podle kterých nám rtěnka vydrží na rtech déle, když si ji po nanesení zafixujeme moučkovým cukrem.
Každý obývací pokoj působí hezčím dojmem, když ho krášlí čerstvě řezané květy. Našim babičkám květinová krása vydržela déle i proto, že do vázy s vodou přidávaly i lžíci cukru a kapku octa. Ocet ničí bakterie a cukr prý přispívá ke kráse květin. Určitě stojí za to to vyzkoušet.