Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Domácí meruňkový džem je veliká delikatesa. Milujeme ho na krajíci chleba s máslem a je nenahraditelný v lahodném Sacher dortu. S námi připravíte tradiční domácí džem, který bude chutnat jako od babičky, ale nebudete jeho přípravou muset strávit hodiny. Naopak, za hodinu bude stát hotový ve špajzu :)
1. Meruňky důkladně umyjeme, očistíme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtiny.
Aby byl meruňkový džem dokonale jemný, je skutečně potřeba tohle ovoce loupat? I kdyby se zdálo, že se po oloupání meruňky rychleji rozvaří, nemusíte tuto zdlouhavou proceduru podstupovat. V babiččině kuchyni se to nikdy nedělalo, protože věděla, že právě slupka obsahuje nejvíce bohatých silic, a právě díky ní má tedy džem vynikající kyselkavě – pikantní příchuť.
2. Na čtvrtiny nakrájené meruňky nasypeme do většího hrnce, přidáme Korunní želírovací cukr a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme minimálně 4 – 6 minut.
Nemáme-li na přípravu džemu k dispozici celé hodiny a o víkendu si chceme užít i výlety, doporučujeme použít Korunní želírovací cukr, který nám práci výrazně urychlí. Obsahuje jemný cukr krystal smíchaný s pektinem přírodního původu a kyselinou citronovou. Díky jeho použití budete mít rychle hotový slaďounký džem krásné rosolovité konzistence. Voňavé džemy tak můžete skladovat bez konzervačních látek, přičemž ovoce si zachová svoji přirozenou barvu a chuť.
3. Odstavíme ze sporáku a provedeme želírovací zkoušku. Na studený talířek odebereme lžíci džemu a chvíli počkáme, dokud nevychladne. Prostředkem projedeme lžičkou, a pokud nám uprostřed džemu zůstane cestička, máme dokonalou konzistenci. Pokud ne, přidáme ještě trochu kyseliny citronové a zkoušku zopakujeme. Nakonec lžící jemně posbíráme pěnu.
Meruňkový džem můžete dochutit kořením, které mu dodá šmrnc. Po pěti minutách vaření zkuste jednu z těchto přísad: několik kapek brandy, vyškrábanou dužinu z 1 vanilkového lusku, čerstvě nastrouhaný kousek zázvoru, nadrobno nakrájené květy levandule, nebo špetku skořice, džem bude ještě exkluzivnější. Po přidání přísad džem ale ještě 5 minut vaříme.
4. Do pečlivě umytých vysterilizovaných a suchých sklenic naběračkou z prostředka hrnce nabíráme džem a naléváme do sklenice. Když je sklenice naplněna po okraj, kuchyňskou utěrkou ještě vyčistíme horní okraj a závit sklenice, aby víčko dobře drželo. Pečlivě zavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout asi 10 minut. Pak sklenice s džemem otočíme, zkontrolujeme, zda jsou víčka dobře zatažená a necháme vychladnout zabalené v dece.
Meruňkový džem chutná nejlépe z přezrálých plodů. Pokud jste koupili jste tvrdší ovoce a chcete si ho uchovat ve sklenicích na zimu, radši jej zavařte. Nejlepší džem je z plodů, které jsou na dotyk pružné, měkké, sladké, šťavnaté, aromatické a voňavé. Nikdy ale nepoužívejte nahnědlé plody s náznaky hniloby, ty pečlivě odstraňte, protože jinak bude mít džem nepříjemnou pachuť.
Zavařený džem je jistotou, že se naše sladká dobrota nepokazí. Ale naše babičky věděly, že když do dokonale čistých, ještě teplých sklenic nalejeme vařící džem, hned jej uzavřeme a otočíme na deset minut dnem vzhůru, zavařovat už nemusíme a džem se většinou nezkazí. Při tomhle způsobu ale už víčkem nahoru otočené sklenice zabalily do deky, a tak je v teple a tmě nechaly úplně vychladnout. Chuť džemu pak byla ještě výraznější a aromatičtější, jakoby dozrála. Poté ještě poklepaly na víčko, a když vydávalo dutý zvuk, věděly, že se zatáhlo a dovnitř sklenice už nepustí přebytečný vzduch.
Pěna, která se při vaření džemu vytvoří na povrchu, jsou vlastně vysrážené bílkoviny z ovocné dužiny, které džemy nejenom zakalí, ale také snižují jejich trvanlivost.