Tipy na zavařování

Uvařte si vlastní džem & sirup

S několika tipy a správnými ingrediencemi můžete kdykoliv vykouzlit originální a zajímavé kombinace. Objevte naše jednoduché návody a videa s recepty. Pokud potřebujete inspiraci, najdete ji zde.

Doufáme, že vás zavařování nadchne!

Na přípravu budete potřebovat:

  • Korunní cukr želírovací 2:1
  • ingredience podle vaší chuti: kořeni, čokoláda, likéry anebo bylinky, např. skořice, vanilka, levandule, máta atd.
  • sklenice
  • nálevka, hrnec, lžička
  • talířek
  • kuchyňské utěrky
  • sítko (na odstranění semínek anebo slupek ovoce)  je možné použít také propustnou látku.

Čerstvé ovoce! Výběr & příprava

  • zralé a čerstvé ovoce se hodí nejlépe, protože má nejvíce chuti, ale můžete použít i mražené ovoce (více o tipech na mrazení níže)
  • sběr ovoce je ideální za slunečného dnes, ne hned po dešti, potom si zachová lepší chuť a vůni
  • plody nesmí být přezrálé, protože potom běžně probíhá proces fermentace a džem se může zkazit
  • plody mají rozdílný obsah pektinu a mají tendenci želírovat více nebo méně, také v závislosti od toho, jak je šťavnaté ovoce nebo také je kyselé  
  • ovoce by se mělo pořádně umýt, ale nikdy ho nenechávejte ve vodě příliš dlouho, jinak ztratí chuť
  • větší množství ovoce začne rychle oxidovat (zhnědne), takže je důležité rychle zpracovat nakrájené ovoce nebo ihned prosypat cukrem během krájení, potom si zachová přirozenou barvu

Ovoce & cukr – ten správný poměr

Množství ovoce se musí vždy přizpůsobit příslušnému želírovacímu cukru:

  • Želírovací cukr v poměru 1: 1 - potřebujeme 1 kg ovoce a 1 kg želírovacího cukru 1: 1 
  • Želírovací cukr v poměru 2: 1 - potřebujeme 1 kg ovoce a 500 g želírovacího cukru 2: 1
  • Želírovací cukr v poměru 3: 1 -  potřebujeme 1,5 kg ovoce a 500 g balení želírovacího cukru 3: 1

Na udržení optimálního poměru cukru, pektinu a kyseliny citrónové je důležité vždy použít celé balení cukru.

Připravte si sklenice & víčka – jak na to

Nádoby a víčka by se měly  sterilizovat předem (před začátkem vaření), protože po uvaření se musí džem okamžitě nalít do sklenic, existují následující možnosti:

  • 10 minut v parním hrnci při 100 °
  • 10 minut v troubě při 100 ° (vypláchnuté sklenice a potom umístit na čistý rošt dnem nahoru)
  • 10 minut v hrnci s vařící vodou a trochou octu

Důležité: Džem se nalévá do teplých sklenic a ne do studených,  jinak mohli prasknout, když do nich nalijete horký džem.

Povařte víčka 10 minut ve vařící vodě s trochou octa a pomocí naběračky s dírkami je přendejte do čisté mísy.

Důležité: Po sterilizaci se již nedotýkejte vnitřní části víček, aby zůstala sterilní.

 

A teď můžete začít!

  • ovoce promíchejte se želírovacím  cukrem a podle potřeby rozmixujte na pyré
  • lze také dát část ovoce bokem a rozmixovat jen polovinu ovoce
  • do velmi sladkého ovoce doporučujeme přidat citrónovou anebo limetkovou šťávu nebo nastrouhanou kůru z chemicky neošetřených bio  citrusových plodů
  • nechte ovoce odstát asi půl hodiny, aby ovoce pustilo šťávu
  • ovocný džem přiveďte do varu, vařte 4 minuty za stálého míchání, aby se nic nepřipálilo
  • v  žádném případě nevařte džem příliš dlouho, jinak se pektin zničí a džem nezhoustne (hustota džemu také závisí  od kvality ovoce!)
  • pokud se vytvoří pěna, můžete ji odstranit pomocí sítka,  je úplně běžné, vytváří ji „rozbitá“  bílkovina v ovoci.

Důležité: Želírovací zkouška!

  • Pomocí lžičky dejte trošku horkého džemu na studený talířek a nechte ho krátce vychladnout. Nakloňte talířek, abyste zjistili, zda je džem ještě řídký nebo již je dostatečně hustý
  • Pokud džem není ještě dostatečně hustý (neželíroval),  ještě chvíli ho vařte a želírovací zkoušku opakujte. Nevařte ho však příliš dlouho (max. 10 minut!), V opačném případě dojde k zničení pektinu z ovoce.

Za chvilku hotovo! Plněni & skladovaní

  • Při plnění je nejdůležitější to, aby okraje sklenic zůstaly čisté, protože kapky na okraji skla nebo v závitu víčka  začnou brzy plesnivět.
  • Nalévání je nejlepší s pomocí nálevky na džemy, protože jeho otvor dokonale zapadá do sklenic.
  • Pro větší jistotu můžete okraj  po naplnění utřít čistou kuchyňskou utěrkou.
  • Důležité: Džem se musí za horka  ihned plnit do sklenic.  Při plnění musí mít teplotu nejméně 40 ° C, aby se vytvořilo vakuum a víčko dobře přilnulo, tím je zaručena delší životnost.
  • Nejlepší způsob na uskladnění džemů je v tmavé a suché místnosti, maximálně při pokojové teplotě.
  • Džem můžete také zamrazit, aby se chuť a barva zachovala ještě déle (až 60 měsíců).

Kombinovat ovoce?

některé ovoce chutná ještě lépe, když se kombinuje s jiným...

Zamrazit? Takto to funguje!

Aby se zachovala kvalita ovoce a zeleniny, je obzvlášť důležité, aby vše bylo co nejdříve zamrazené, aby se nevytvořily velké krystaly vody, které ničí strukturu buněk. Proto doporučujeme:

  • Bobulové ovoce důkladně umyjte, netlačte ho ani nemačkejte
  • Po umytí nechte dobře uschnout, aby se nevytvořily žádné krystaly ledu
  • Bobule je nejlepší částečně zamrazit po částech na tácku nebo talíři a pak dáme do sáčku, tak se nevytvoří hrudky a bobule se potom  při rozmrazení nerozdrtí.
  • Ovoce a zeleninu zabalte do menších porcí (také proto, aby hmotnost ovoce/zeleniny nepomačkala ty ostatní)
  • V případě džemů je možné ovoce připravit do předpřipravené směsi ¨se želírovacím cukrem a  zamrazit
  • Pokud je k dispozici zásuvka na rychlé (šokové) zamražení, vložte ovoce ihned do mrazničky
  • Udržujte v nádobě / sáčku co nejméně vzduchu - v nejlepším případě utěsněte pomocí vakuového stroje (to představuje velký rozdíl v kvalitě). V dnešní době už existují levná, malá zařízení pro domácnosti.
  • Zmrazené ovoce/zeleninu rozmrazte nejdříve v chladničce a potom při pokojové teplotě, aby se zachovalo jeho aróma
  • Bobulové ovoce lze uchovávat v mrazničce přibližně 8 měsíců

A co sirup?

Pro jednoduché uvaření  sirupu z květů a bylin (např. bez, máta, meduňka, šalvěj atd.) existuje základní recept, který se dá použít téměř na cokoliv a potom se může změnit podle chuti:

  • 1 balení cukru na přípravu sirupu z květů bezu  a bylinek (1 kg) rozpustíte ve ¾ litru  horké vody, za stálého míchání vaříte,  dokud nebude r roztok čirý.
  • Do roztoku přidejte květy bezu nebo bylinky podle požadované intenzity (tady můžete experimentovat), promíchejte a nechte odstát 48 hodin
  • Sirup přecedíte přes síto do hrnce a povařte 3 minuty
  • Za horký sirup nalejte do sterilizovaných sklenic, dobře uzavřete a skladujte na chladném místě

Sirup z bobulového ovoce a z ovoce s peckou – není nic jednoduššího!

Aby sirup vyrobený z bobulového ovoce a z ovoce s peckou nezrosolovatěl ve sklenici, ale zůstal tekutý,  použijte cukr na sirup z bobulového ovoce a ovoce s peckou.  Tady  je pár základních rad:

  • Umyjte 1 kg bobulového ovoce (např. maliny, rybíz) a vařte s 1 litrem vody cca 5 -10 minut.
  • Nechte vychladnout
  • Vychlazenou ovocnou směs promíchejte s 1 balením sirupového cukru (1 kg) a  nechte přes noc odstát (pektin z ovoce se uvolňuje přes noc, ten způsobuje želírování v džemech)
  • Další den přeceďte přes jemné sítko, vymačkejte veškerou šťávu a vařte 3 minuty.
  • Horky  sirup naplňte do sterilních sklenic, dobře uzavřete a uložte na chladném místě.

TIP - Etikety

Je zcela otevřeně, vzhled sklenic je také velmi důležitý. Takže můžete nejen na něčem mimořádném, ale také krásně ozdobeném. Vyvinuli jsme exkluzivní štítky, které si můžete stáhnout zde. V prvním roce se etikety nalepily lepidlem na tapety na sklenice. Tato technika má výhodu v tom, že etikety mohou být snadněji upraveny. Takto přilepené etikety lze také snadno odstranit. Veškeré tipy k připevnění naleznete níže.

– jak to funguje:

Šablony štítků jsou upravené na formát A4 a proto je možné je vytisknout na běžné tiskárně. Existuje několik způsobů, jak je připevníte na sklo:

Samolepicí papír se štítky:

Jsou k dispozici také ve formátu A4 (předchystané), to zjednodušuje tisk. Při lepení samolepících  štítků dávejte pozor, protože lepí okamžitě a pak už to nejde upravit.

Pomocí lepidla:

Štítky vytiskněte na normální papír, vystřihněte  a na zadní stranu naneste trochu lepidla. Výhodou této metody je, že etikety se dají posunovat (upravit), dokud lepidlo zcela nezaschne a pak se dají také lehce odstranit.  Krátký souhrn: vytisknout předlohu, na zádní stranu dát trochu lepidla, a etiketu nalepit na sklenici

Pomocí gumičky:

Štítek vystřihnete a upevníte ho na sklenici s gumičkou. Takto je sklenice stále čistá.

TIP:

Etikety (štítky) ze sklenice odstraníte ponořením do teplé vody.

Naše videa

Domácí sirup anebo marmeláda? Není nic jednoduššího. Naše videa ukazují postup krok za krokem, najdete v nich odpovědi na vaše otázky ohledně receptů. Pomůžou nejen začátečníkům, ale také zkušeným kuchařům. Budete ohromeni tím jak lehce a rychle si  můžete uvařit vlastní bylinkový nebo ovocný sirup či džem anebo marmeládu. Doufáme, že vás  bude bavit nejen jejich sledování, ale také výroba! Na našem YouTube kanále Korunní cukr najdete daleko víc.